Francisco Goya – Dita e 3 Majit 1808 (ose Ekzekutimet e Majit), 1814-15

Francisco Goya (1746-1828) – Dita e 3 Majit 1808 (ose Ekzekutimet e Majit), 1814-15

Francisco Goya (1746-1828) – Dita e 3 Majit 1808 (ose Ekzekutimet e Majit), 1814-15

…sa i përket tematikës, “Ekzekutimet e Majit” ishte si përkujtim i rezistencës spanjolle ndaj trupave pushtuese të Napoleonit – në Mars të v. 1808 trupat franceze e patën pushtuar Madridin duke e detyruar mbretin spanjoll për “dorëheqje” nga froni si dhe të ekzilosej – piktura paraqet ekzekutimin brutal të civilëve spanjoll nga një skuadër pushkatimi franceze… menjëherë pas një kryengritjeje më 2 Maj 1808 që e pati përfshir Madridin.
Në kuptimin e historisë së artit dhe të zhvillimeve, piktura simbolizon thyerjen e “kanonit” artistik, Goya me stilin e ri piktural pati devijuar nga arti tradicional kristian, apo dhe nga përshfaqjet tradicionale të luftës…
(sguraziu)