Henri Regnault – Atomedoni duke i qetësuar kuajt e Akilit, 1868

Henri Regnault (1843-1871) – Atomedoni duke i qetësuar kuajt e Akilit, 1868

Henri Regnault (1843-1871) – Atomedoni duke i qetësuar kuajt e Akilit, 1868

(s.guraziu – ap, tetor 2018)

(…ishte karrocieri luftarak i Akilit, i cili në mbështetje të Patrokliut ishte në betejë duke i drejtuar kuajt e Akilit (Balosin dhe Ksantosin) kur Patrokliu (i “maskuar” nën pancirin e helmetën e Akilit) qe vrarë, kuajt të trembur qenë shmanguar nga zona e luftimeve, ndërsa piktori francez në tabllonë e vet e paraqet Atomedonin teksa përpiqet për t’i qetësuar kuajt e braktisur – një detaj sa i përket kalit të Akilit, Ksantosit, është se dhe ai mund ta “parashihte të ardhmën”, madje dhe ai e pati “paralajmëruar” Akilin se do t’vdiste, njësoj si perëndesha Thetisa, nëna e vet…

…piktori Regnault nuk i ka kushtuar rëndësi por Ksantosi do duhej t’ishte “i bardhë”, ndërsa Balosi “pikalosh” (ose me njolla), ishin kuajt e pavdekshëm të Akilit, ardhur në jetë nga Zefiri, dhe mund të flisnin, njësoj si Akili vetë, mbase s’ishin dhe aq llafazanër por padyshim duhet të kenë patur fort “muhabet” : ) vetë Hera ua pati dhënë kuajve aftësinë për të folur, ishin dikur kuajt e babait të Akilit (i qenë dhënë Peleusit si peshqesh për martesën)…