Art Digjital – Ajnshtajni pa mustaqet… pa flokët : )

(sguraziu – ars poetica, j 2021)
…ndoshta portreti më i arritur që i është bërë Ajnshtajnit ndonjëherë është ky, punuar nga Alexander Beim në v. 2017 (për Swarovski Kristallwelten, Austri), anise jo tradicionalisht por me mediumin e artit digjital – kuptohet që portretet në 3D mund të shihen në fazat e ndryshme të kryerjes, dhe dihet se për gjenerimin e “flokëve” 3D-aplikacionet duhet ta rëndojnë mjaft CPU, në fakt është procesi më e “rëndë” makinal (flokët kërkojnë më të skjashmën e fuqisë së procesorit – pa le që portreti atëbotë duhej dhe të animohej, ishte diç si portret holografik, për nevojat e Swarovski), gjithsesi ndoshta 3D-portretet sikur janë “mënyra” e vetme që ta shoshim Ajnshtajnin tullac, përndryshe mjeshtrit Picasso padyshim do i duheshin 1 milion vjet (dmth. për t’i arritur detajet nanoskopike), da Vinçi ishte “realistik”, atij mbase 4 vjet (aq kohë ia pati hëngër dhe “Mona Liza” e Louvre : )

Alexander Beim – 3D portret i Albert Einstein, 2017
(për hologramin e instalacionit të André Heller, “Heronjtë e Paqes”, Swarovski Kristallwelten – Wattens, Austri, Nëntor 2017)