Iriqi androgjenik! – Kërkohet “ndihmë” për shqipen!

…sot Interneti ma hodhi përpara problematikën e iriqit – me gjasë shqiptarët kanë vështirësi me iriqin, jo për arsyet “gjembatike” por për ato gjuhësore, e sidomos rreth e rrotull çështjes gjinore, ndoshta dhe s’kanë faj, pasi pikësëpari as Fjalori i shqipes s’e ka sqaruar, as që e ka përmendur “problematikën” në fjalë (në fakt sqarimi i Fjalorit është aq i varfër, pothuaj qesharak, thuase na ishte fjalor i përpiluar dikur për yllkat e fatosat e kopshtit…), tutje sipas Wikipedias “shqip” iriqi na u shumëzuaka njësoj si dallëndyshet, “mund t’i bëjë nga 3-5 zogj“, në një forum me titull “shkrimi i pastër i gjuhës shqipe” një dikush pandehte se bashkëshortes së iriqit medoemos i thonë “irizë” (pasi iriqi vetë patjetër do jetë burri), tutje MAPO (AL, si për ironi ngjitas reklamës së AlbTelecom “Mëso pa limit”) na i sqaron “shkencat shtratologjike” të iriqit, edhe iriqi njësoj si njerëzit na përdorka pozicione të ndryshme, vetëm se konfuzioni sa vjet e rritet meqë… vallë e si mund t’i sqarosh seksualizmat e gjembalaçëve me “konfidencë” kur as idenë s’e ke si i thonë femrës, çfarë nëse iriqi t’na jetë androgjenik (helbete edhe + edhe, të gjitha në një “pako”)?! etj etj. ndërsa në Fb një dikush dyshonte se ndoshta as profesorët e gjuhës s’e zbërthejnë dot shqipen – shkurt ec e mos buzëqesh, ec e merre vesh : )

(sg – ap, shkurt 2021)