Bipolariteti Politik – Ramaforma dhe Metaforma!

( sguraziu – ars poetica, mars 2023 – pak humor…)

(shtojcë – parashtesë)
Nganjëherë (pothuaj shpesh) kam përshtypjen sikur i shkruaj gjërat 1 a 2 vite para kohe, kjo keq, tepër keq… sepse duken si dërdëllitje lunatikësh. S’i kuptonte kush as dërdëllitjet e Nostradamusit dikur, apo jo. Ai prore me ca parashikimesh sharllataneske, njëherë pata thënë Nostradamusi “më shumë doli i ditur pas shekujsh i vdekur, sesa kur ishte gjallë”. Sidoqoftë, tani seriozisht, ndonjëherë për të qenë më afër së tashmes, lexojini humoreskat shkruar në të kaluarën, psh. para 1 viti dhe do “ta kuptoni” se fjalën e kisha për të tashmen, për aktualitetin : )

***
Nga lajmet e politikës shqiptare e mësova një fjalë të re “ramaforma”, natyrisht e kërkova në fjalorin por s’e gjeta. Termin e dëgjova nga Meta (dmth. jo nga Fb, pasi tani quhet “Meta”, por) nga Ilir Meta. Bukur, Meta i politikës e paska shpikur termin “ramaforma”, pastaj më brofi mendja për “metaforma” (pa e dëgjuar kund).

Mirëpo Google tha jooo, për “ramaforma” s’kemi dëgjuar, e paska shpikur Meta por Interneti ende s’di gjë. Ndërsa “metaforma” (siç të shkrepi ty) s’lidhet me Metën e politikës shqiptare por me një firmë arkitekturale polake. Sakaq t’u çlirova, ekspertiza e Google për termat e politikave s’ka pse vihet në dyshim, Google di gjithçka, e sidomos për politikat shqiptare : )

Gjithsesi, duke i përcjellur lajmet shpesh na kaplon dhe ajo keqardhja, e keni parasysh. Na vjen keq jo vetëm për situatat e këqija ekonomike-politike ku politikanët e katandisin popullin, por na pllakosë keqardhja madje dhe për vetë politikanët. S’di për juve, por mua nganjëherë më bëhet sikur politika shqiptare vërtet vuan nga ai “çrregullimi i bipolaritetit”.

Ekspertët thonë ka disa lloje të çrregullimeve bipolare. Simptomat mund të shkaktojnë ndryshime të paparashikueshme, duke rezultuar në shqetësime dhe vështirësi të konsiderueshme të jetës politike. Siç sqarojnë psiko-ekspertët “çrregullimi bipolar” është një gjendje e shëndetit mendor që shkakton luhatje ekstreme të shpirtërores. Psh. hetohet ngritje alarmante emocionale (kjo njihet si mania, hipomania), apo dhe ulje (që njihet si depresion, si fundosje depresive).

Me aq sa ia dola, pa qenë vetë ekspert, pata përshtypjen disa simptoma e lehtë të hetohen tek Meta (dmth. s’duhet ngatërruar, jo tek Fb por tek Ilir Meta). E po ashtu, disa simptoma të çuditshme edhe tek Berisha. S’është nevoja ta merrni të “gatshme” pohimin tim, thjesht përcillni lajmet, analizojini fjalimet e tyre, ngrysjet e fytyrave, gjestet, “nano-maskat faciale”… do bindeni dhe vetë.

Kur bëhet fjalë për politikën shqiptare, sipas meje (pa qenë fare ekspert) situata bëhet akoma më alarmante. Sepse nuk kemi vetëm “bipolaritet”… por gjithçka përkeqësohet dhe vështirësohet me “tripolaritetin” mozomokeq, çrregullim ky mos pyet.

Sidoqoftë, sa u përket atyre “klasike” (çrregullimeve bipolare klasike), më i keqi çrregullim është kur një sistem politik ta ketë pësuar të paktën 1 episode manike – thonë eskpertët E cila episodë mund të paraprihet dhe ose të pasohet nga episodash madhore hipomanike. Ka madje raste kur mania mund ta shkaktojë dhe shkëputjen nga realiteti politik (ky reaksion ekstrem njihet si psikozë politike).

Çrregullim sadopak më i lehtë bipolar është kur sistemi politik ka patur 1 episodë të madhe depresive, dhe të paktën 1 episodë hipomanike. Ndërsa çrregullimi ciklotimik (gjoja më e lehta shkallë e bipolaritetit) – sipas eskspertëve, është kur sistemi politik ka patur të paktën 2 vite periudha të simptomave të hipomanisë, si dhe aty-këtu simptoma depresive.