Shqipja si “ndihmëse” për Turqishten : )

Shqipja si “ndihmëse” për ta ditur Turqishten : )
(sguraziu – ap, sht 23)

…sot zbulova se dhe vetëm shqipen duke e ditur, herët o më vonë del në pah se dhe turqishten e dimë mjaftueshëm (kuptohet, relativisht), kështu më ndodhi sot, sinqerisht… s’kam ditur që dija kaq “shumë” turqisht – një faqe turke e turizmit i ofronte 250 fjalë për turistët, sipas tyre “fjalor” i mjaftueshëm sa për t’u marrë vesh gjatë vizitës në Stamboll (meqë s’duhet pritur se të gjithë turqit do dine anglisht), duke parë listën e fjalëve sikur ia filloi dhe “rritja” e habisë, pothuaj deri në surprizë, për çudi nga 250 fjalë doli se i dija afro 100 sosh, dhe nëse kihet parasysh se ka dhe nja 100 tjera (që fjalori i tyre s’i ka cekur, i sigurt jam), atëherë dmth. del se ditkam… mos pyet : ) sidoqoftë, mbi 150 fjalë të listës NUK i dija, psh. s’kam ditur për lugën, doli se luga qenka “kaşık”, hm… pata kujtuar “kasika” na ishte fjalë e serbo-kroatishtes, sepse ashtu e dija, por jooo, qenka turqisht – fjalët që s’i dija i largova (per t’u shkurtuar sadopak lista), gjykoni dhe ju vetë : )

[ ngjitur, foto nga interneti – istambul, hagia-sophia & fountain ]

Accomodation

air-conditioning = klima
balcony = balkon
reception = resepsiyon
restaurant = restoran
shampoo = şampuan
shower = duş
soap = sabun
toilet = tuvalet

Transportation

airport = havalimanı (dihet, hava dhe limani, sevda hava : )
bus = otobüs
ferry = vapur
map = harita (dmth harta)
port = liman
sea = deniz (këtë e dija nga kara deniz – deti i zi)
station = istasyon
street = sokak
subway = metro
taxi = taksi
ticket = bilet
train = tren

Touristic Places

castle = hisar
church = kilise
island = ada
mosque = cami
museum = müze
palace = saray
park = park
square = meydan
tourism = turizm
office = bürosu
tourist = turist
tower = kule
Turkish bath = hamam

Colors

blue = mavi
brown = kahverengi
green = yeşil
pink = pembe
red = kırmızı
yellow = sarı

Food and Drink

beer = bira
pepper = biber
bottle = şişe
bread = ekmek
breakfast = kahvaltı
dessert = tatlı
dinner = akşam yemeği
food = yemek
glass = bardak
knife = bıçak
lamb grilled = döner kebap
layered pastry = börek
lemon = limon
menu = menü
plate = tabak
salad = salata
salt = tuz
serviette = peçete
soup = çorba
spoon = kaşık (pata kujtuar “kasika” fjalë e serbishtes ! )
starter = meze
steak = biftek
sugar = şeker
tea = çay
tip = bahşiş
toast = tost
yoghurt = ayran
Small = Talk
but = ama
child = çocuk
evening = akşam
morning = sabah
hello = merhaba
ok = tamam

In Case of Emergency

doctor = doktor
medication = ilaç
police = polis

Money Matters

ATM = bankamatik
bank = banka
bill = hesap
cheque = çek
credit card = kredi kartı
deposit = depozito
foreign exchange = döviz bürosu
free = bedava
invoice = fatura
money = para
quality = kalite

Useful Turkish Words – Knowing a few basic Turkish words and expressions will not only please locals, it will also come in handy during your stay. Turks will try their best to help you, but not all Turks speak English. With this you could establish some kind of communication to address most inconveniences or questions you may have during your stay.”