Tekstet gego-standardisht të këngëve!

(sguraziu – koment)

(rinia kosovare siduket e ka kuptuar thelbin, o bëje këngë, o kangë… por jo mish-mash : )

…kam përshtypjen, gegnishtja e muzikave moderne kosovare gjithnjë e më shumë është duke u avancuar, gjuha e teksteve të pop-folk këngëve kosovare kohët e fundit sikur është duke e arritur një lloj “standardi” mëvete, dhe kjo është për lakmi, është për t’u lavdëruar – meqë afërmendsh, edhe gjuha e këngëve mund të përmirësohet, psh. duke e shkruar më saktë, duke i definuar fjalët më qartë, duke iu shmangur sadopak lokalizmave ekstremë (fjalëve specifike të “1 fshati të vetëm të provincës së thellë”… të cilat s’i kupton askush përveç fshatit në fjalë) etj etj.

…një dikush e kishte postuar tekstin e këngës “S’ki me m’pa” (dmth. paska një këngë e rinisë kosovare që titullohet ashtu), sa për mua vetë sakaq lulëzoi buzëqeshja, desh u mrekullova nga pedantëria e gegnishtes, dorën në zemër, më saktë ndoshta s’e shkruante as vetë Fishta, përshembull kënga kosovare “S’ki me m’pa” nuk është vajtje udhës rreth-e-rrotull, në shumë vende perdoret shtegu “trup”, janë lëmuar bukur e përdoren aq natyrshëm “pi…”, “pe…”, “sun…” këto gjëra (kso gjana) zor t’i ketë përdorur Fishta aq ëmbël, qëkur ai merrej me ca “lahutash” e me epikash, nuk merrej dhe aq me lirikat e ndieshme, me aso kur “kputen zemrat… mbas dashnive të dështueme”…

…në v. 2008, përkthyesi i mirënjohur gjerman Hans-Joachim Lanksch (miku i poetit Martin Camaj), qe shprehur:
“Në Shqipni, nji pjesë e mirë e toskëve e përdorin tosknishten në vend të standardit, gjâ që mund të vërehet mjaft mirë në radio e televizion, përderisa nji pjesë e mirë e gegëve nuk e zotnuekan mâ plotësisht gegnishten dhe përdorin nji mish-mash gego-standardisht.”

[ padyshim z. Lanksch përveç tjerash do ketë menduar edhe për “ë”-në e tepruar, të cilën jugorët insistojnë ta përdorin gjithandej (vëndi ynë…, ka qënë… etj etj : )

sidoqoftë, ja dhe kënga më poshtë, rinia kosovare siduket e ka kuptuar thelbin, mjaft me tekstet gego-standardisht, o bëje këngë, o kangë… por jo mish-mash : )

– – –

S’ki me m’pa

S’kish ma t’fortë se zemra njerit
Pi durojke 1000 plagë
Pi durojke flakët e ferrit
Po vazhdojke me rreh prapë
Kur po dojshe pe harrojshe
Edhe veten edhe krejt
Si në andërr po jetojshe
E s’po dishe n’tokë me prek

E ma n’fund i çela sytë
Sun jetoj, sun jetoj ma për të dytë

S’ki me m’pa, s’ki me m’pa
As në andrra s’ki me m’pa