Frut ekzotik fort simpatik

…frut ekzotik fort simpatik, ama s’di si i thonë në shqip : ) s’e kam idenë, në anglisht i thonë “cape gooseberry”, origjinën e ka në Peru
në ShBA u quajka dhe “goldberry” (kokërrflori – logjike, it makes sense… diç si “frut i artë”, ndoshta dhe në shqip do mund të quhej ashtu, do kishte kuptim, pse jo), në ShBA nganjëherë u quajka dhe “pichuberry” (për arsye të Machu Picchu, dmth. si përafrim me emërtimin e frutave që e kanë origjinën në Peru), me emrin e “shkencës” në latinisht u quajka Physalis Peruviana, historia e kultivimit në Amerikën e Jugut qenka e mundur të trasohet gjer tek Inkasit… etj. etj. – epo bukur, pse jo ngjashëm si amerikanët, sa për mua vetë no problemos, mund ta quaj bie fjala “piçu-fiku” (dmth. fiku nga machu picchu), apo diç ngjashëm 🙂
(sguraziu – ap, prill 2020)