Arthur Sasse – Albert Einstein, New York, 1951

[ gjuha ajnshtaniane – kujt, shëmtaraç-xhufurrakut… do i bësh foto 🙂 ]

…fotoja ikonike e Ajnshtajnit me gjuhën përjashta qe shkrepur në v. 1951 (14 Mars 1951) nga Arthur Sasse, gjatë festimit të ditëlindjes së 72-të të Ajnshtajnit në “The Princeton Club”, New York – shkencëtari famoz ishte i njohur për nuancat gazmore e për tekat e humorit simpatik, kur fotografi e pyeti që t’pozonte për ndonjë foto (ishte ditëlindja e tij tekefundit, as tortet nuk haheshin kot), xhufurraku e pati nxjerrur gjuhën ashtu shkurtazi për humor, dhe menjëherë gjestin e vet do ta “mbulonte” me një të qeshur… ama fotografi ishte më i zoti sesa Ajnshtajni do ketë pandehur, e pati kaptuar pikërisht pozën me gjuhën përjashta, thuhet se një vit më vonë, 1952, Arthur Sasse pati fituar madje dhe çmim fotografik me “gjuhën ajnshtaniane”… fotoja e tij famoze qenka shitur për “vetëm” 18.000 €, më 8 Maj 2020 (WestLicht Auction)…

(sguraziu – ars poetica, q 2020)

Arthur Sasse (1908-1975) – Albert Einstein, New York, 1951