Hilet e hijshme… me kulturë!

(sguraziu – ap, maj 2021 – Koment – Ëmbëlsia e Fjalorit më të madh të Amerikës)

[ …biznesit me fjalë i duhen fjalë “extra” për t’mbijetuar, reklama simpatike e “ditës” e Merriam-Webster – 200.000 fjalë falas, 250.000 fjalë me pagesë ]

…s’e mohon kush që Merriam-Webster është tip-top sa u përket fjalorëve, zor të shtyhet kush me ta, për fjalë e për baza enciklopedike janë o të parët o të dytët (pasi dhe mund t’ua kalojnë francezët a kinezët, s’e kam as idenë), pothuaj secilës fjalë webster-istët ia kushtojnë dhe një video të tërë, njësoj si dokumentarët e NOVA në Youtube për planetet, për “vrimat e zeza”, për shkencat kozmonautike e këso… imagjino, aq serioz janë si profesionistë të “fjalës” : )

…gjithsesi, mbase të mbijetosh në biznesin modern duhet ngapakëz dhe “hile të hijshme” (ose le t’i quaj “hile të kulturuara”), i quaj “hile…” sepse ndoshta më pëlqen t’i definoj fenomenet sa më saktë, njësoj sikur dhe ata të Merriam-Webster i definojnë “fjalët”, kuptimet e fjalëve – as mendjen s’e kisha tek fjalori i tyre, ata paskan vendosur ta kenë një rubrikë “Fjala e Ditës”, okidoki bukur, pse jo, ama siduket qenkan marrë “vesh” dhe me Google (të dyja palët janë “amerikanë”) që nëse unë e vizitoj Internetin, t’ma bëjnë me hile dhe hoooop dashtas-padashtas t’më hedhin në faqen e Merriam-Webster, ku unë do mrekullohem me Fjalën e Ditës (e cila për sot na qenka “lymphatic” : )

…woow, fjalë e bukur “limfatike”, thnx – nuk u mrekullova vetëm me kaq, sakaq ma hodhën para hundës reklamën e vet, e cila si kategori në vete padyshim do e fitonte garën “reklama më simpatike e ditës” – të pëlqejnë fjalët? – pyeste reklama, ndoshta dhe më pëlqejnë, ku di… por s’besoj ajo “lymphatic”, pra s’e kam idenë si qëlloi e po kërkoja pikërisht FJALËN që mund të gjendet vetëm në Fjalorin e “Paarritshëm”… ku ka + 250.000 fjalë me pagesë – hm… ç’hile e hijshme, e kulturuar, e ngopur me kulturë internetike : )