Vetë i madhi Konica do t’na e kishte zili!

(sguraziu – ars poetica, korrik 2019)

…ngela tere kohen duke u gezuar per librat e te tjereve, duke i uruar miqte per botimet, me vite e vite, s’me ra “hise” kurre te gezohem ndonjehere dhe per vete – gjithsesi, shenje e mire kjo qe gezohem… apo jo, sepaku kam garancinë që zemra eshte ne “vendin” e vet, sic i ka hije te jete – ama prape, vetem aq, vetem gezime e urime, te shumten e rasteve vetem sa mahnitem e mrekullohem me kopertinat, aty-ketu dhe me impresionet e lexuesve (qe kane patur rastin ta lexojne ndonjerin nga librat), mirepo rreth permbajtjes se atyre librave s’di gje (pasi per fat te keq, botuesit e as autoret nuk e hedhin + permbajtjen ne Internet, dihet : )

pastaj sikur e ngushelloj veten, hëëë mos dramatizo se as ashtu as keshtu s’behesh tjeter, i njejti ngelesh, ndodhesh 2000km larg, c’deshe ti, pret te ta sjellin tiranasit nje librari enkas aty ne lagje, apo si? hesht dhe respektoji “rrethanat”, s’te takon dic me shume, ashtu midis pafatesise tende duhet t’jesh i lumtur, kenaqu me aq sa ke, ne fakt ke me teper sesa e meriton, imagjino sikur t’mos e kishe as Internetin, s’do dije as per ballinat as per kopertinat, jo pra… mbylle, zeri s’duhet te te degjohet, i ke me gazeta kosovare e me televizione shqiptare te gjitha grumbull, pandeh ti se do mundeshe si Konica dikur… jo oreeee do beheshe gazi i botes, Konica as Internet as email, kurre s’qe ankuar…

…kot qahesh, kot dramatizon, s’te shitet as trumpeta as çfare trumpeton, me shume s’te takon, kot e mohon faktin që Interneti ta “kompenzon” shumcka lidhur me mospasjen e librave, vete i madhi Konica do ta kishte zili, psh. ne rastin e poezive s’te mungon pothuaj asgje, kohë kaq të “bujshme” të krijimeve e te publikimeve, kur dhe vetem ne sferen virtuale me miliona poezi te vertiten para hundes, dhe vetem ne Fb me qindra e qindra autore… here duke e hedhur materien e librave ne Internet, here duke e “shperngulur” materien internetike per ta kthyer ne libra, pranoje dhe vete, madje gjoja na je bere nje “zgjedhes” i madh, tere kohen justifikohesh, i shmangesh leximit fshshshttt si sapuni i lagur, thua “njeriu s’di as c’duhet lexuar me pare, aq shuuuume libra, aq shume tituj, ndersa aq pak kohe…” : )

[ Ilustrimi: Andre Martins de Barros – “The Librarian” ]