SG – Inception, 2014

“INCEPTION”
S. Guraziu, 2014

Ngjeshu, struku për ca kohë,
brenda kafkës frymo, me
gjithë botën që ti njeh, strajcë
organike alienësh, improvizo,
organizohu; urinën, djersën
riciklo, të pëgërat kanalizo, lidhi
kapilarët, fijëzat e jetës, me
elektrikat e neuroneve ndriço
skutat më të thella të qenies,
në karantinë gjithë zemren,
un-in izolo, burgose dhe ego-n,
gjithçka të jashtësisë fute
brenda vetes, pretendo: je ti
vetë Toka, makro-ekosistemi,
frymëmarrja e mini-planetit,
boshti, bërthama, ekzoskeleti,
je ti arkitekti, vetë elementi,
mbamendja, vetëdija, intelekti,
sistemi hermetik i një universi,
s’ka Zot as “judgement day”,
ngulfatu, jep shpirt nga trysnia
e urbanizmit të kafkës, vdis
nga një grimë secilën ditë,
derisa vërtet të ndjesh, derisa
i gatshëm të jesh, për ridaljen,
i pastër, kristal… për ringjalljen.

Kurrë mos u nis ta njohësh
botën, pa e njohur veten,
s’duhet biletë, e kotë do t’jetë,
s’ia vlen “ekskursion”, cilindo
kontinent kot eksploron, kot
shtiresh Kolumbo a Magelan,
kot nisesh i verbër e pa kompas,
nëse universi yt një botë e tërë
e panjohur, brenda pragut tënd.