Johan L. G. Lund – Pirroja (i biri i Akilit) dhe Andromaka tek varri i Hektorit, 1807-11

Johan Ludwig Gebhard Lund (1777-1867) – Pirroja (i biri i Akilit) dhe Andromaka tek varri i Hektorit, 1807-11

Andromaka…. gruaja e kryetrimit të Trojës, Hektorit – pas rënies së Trojës qe bërë skllave e Neptolemusit (i biri i Akilit, vrasësit të Hektorit). Gjithsesi, Neptolemusi nganjëherë quhej Pirro, që do t’thotë “Flokëkuq”, në tragjedinë “Andromaque”, 1667 të Jean Racine (1639-1699, dramaturg francez), Pirroja e mori gruan e Hektorit për vete (Andromaka ishte diç si pjesë e “plaçkave” të luftes), Pirroja (ose Neptolemusi) i pati tre djem prej saj, pas vdekjes së Pirros njëri prej tyre qe bërë mbret i Epirit.
Piktura e Gebhard Lund e paraqet dmth. si Pirro, djalin e Akilit…
(sguraziu)