Arnold Böcklin – Odiseu dhe Kalipso, 1883

Arnold Böcklin (1827-1901) – Odiseu dhe Kalipso, 1883

…Penelopa do ta priste Odiseun për 20 vite të tëra, besnike. Ama jo dhe ai do ngelej “besnik”, paçka se ai shpirtërisht s’do ta tradhtonte. Gjithsesi do t’ishte për 7 vjet i “lidhur” me magjitë dhe ëmbëlsinë e Kalipsosë.
Ajo ishte një nimfë-perëndeshë e pavdekshme, Odiseu një vdekatar i “rëndomtë” por Kalipsoja qe dashuruar në të, e mbante në ishullin e vet kundër vullnetit të tij. Madje Kalipsoja do t’i kishte dy fëmijë nga ai. Por pra s’mund ta bënte të lumtur, sepse zemra e tij rrahte për dikend tjetër. Odiseu e luste që ta lironte dhe t’i kthehej Penelopës së përvuajtur. Kalipsoja i pati premtuar rininë e përjetshme dhe pavdekësinë nëse të qëndronte me të, por atij nuk i duheshin këto. Me ndërhyrjen e Athinasë e me vullnetin e Zeusit, më në fund Odiseu do t’kthehej në shtëpi, perënditë qenë përzier dmth. dhe Kalipsoja qe detyruar ta lironte të dashurin e burgosur…
(sguraziu)