Luginat e Tarantos, Otrantos… fund-deti i Jonit, Adriatikut

Luginat e Tarantos, Otrantos… fund-deti i Jonit, Adriatikut, shtrati interesant i Mesdheut (detaj)
[ projeksioni merkatorial: 1 cm = 44 km ]

…nëse s’keni dëgjuar kurrë për terma si “Lugina e Otrantos”, “Lugina e Tarantos”, është fare ok pasi s’kemi si dëgjojmë për “lugina” të tilla, nëpër hartat e zakonshme nuk figurojnë, përveç marinarëve, detarëve, kapitenëve, simbadëve dhe eventualisht peshkatarëve… ne të tjerët rrallë i shohim ose kurrë s’na duhen hartat e tilla, s’merremi as me hidrografikat as me batimetrikat, apo jo 🙂

“The Mediterranean Seafloor by the Cartographic Division – National Geographic Society, 1992”