Historia e Kolorizuar – Isa Boletini (1864-1916)

…kryetrimi Boletini me ngjyra, kolorizuar nga unë 3-4 vite më parë, 2016
(pak info – se ç’ka diç si “koinçidencë” për t’buzëqeshur, unë jetoj në Holandë por dhe fotoja origjinale qe shkrepur dikur nga holandezët [ Misioni Ushtarak Holandez në Shqipëri 1913-1914, në kohën e Princ Vidit ], foton e pata “huazuar” nga Koleksioni i Dr. Robert Elsie – foto të cilën unë e kam parë gjithandej që nga kur di për veten, që si fëmijë, në librat e shkollës… por nuk dija se na qenkësh bërë pikërisht nga holandezët!
Askund, në asnjë vend nga burimet shqip, që nga librat e shkollës fillore, e tutje askund në librat e historisë ku përdorej, e as në artikujt e mediave… kurrë nuk cekej se nga “vinte”, se kush ishte fotografi (ose tekefundit unë s’kam hasur), pra këtë detaj e pata mësuar nga albanologu Dr. Elsie, ai e pati publikuar në albumin “Fotografia e hershme në Shqipëri”).
Dmth. të “drejtat dhe të padrejtat” për origjinalin u takojnë holandezve, ndërsa ato për “kolorizimin origjinal” mua, ndërsa dihet, edhe unë diç si lulandez : )