SG – Para-Floriadë, 2017

PARA-FLORIADË
S. Guraziu, 2017

(teksa flet, buzët e saj frymëmarrje i kanë lulet, trëndafilat e pranverës… – Ovidi)

Nga Perëndimi (me
taxi-qilimin e huazuar
të Aladinit, i cili
ka kërkuar “azil”
diku në Helvetia)
Zefiri i sjell njëmijë e një
puhiza për të dashurën
e vet në Apollonia.

***
Loti yt s’është lot
Feniksi, gjoja i vetmi
antidot për helmin
e baziliskut – pse
bohorritja e shpirtit,
Klorisa, ç’të duhet,
pse të preket dhimbja,
e dashura e tij është,
Irisa, vetë drita,
kujtohu, nga sytë
e saj qullet brumi
i ëndrrave, aty
lahen buzëqeshjet
e nimfave të virgjëra,
mirënjohëse i është
dhe vetë Artemisa.

***
Të shfaqen ngjyrat
ylberike, dielli duhet
pas shpine, Klorisa,
kot dëshirat e poetit,
vargjet, verbëria
e Homerit, ktheja
prapani*** diellit,
do bindesh, nga
pikat e shiut vilen
ngjyrat e ylberit.

* Klorisa – në mit. greke, nimfë (dhe perëndeshë) e lidhur me pranverën, me lulet e me natyrën, mendohet se ajo ishte “përgjegjëse” për shndërrimin e Narcisit, Adonisit, Atisit, Krokusit… e edhe të ndokujt tjetër, në lule, Klorisa qe rrëmbyer nga Zefiri (perëndia i erës perëndimore), pasi u martuan ai e shndërroi atë në perëndeshën e njohur si Flora (mit. romake).

* Zefiri – hm, në shqip do tingëllonte pakëz “mbrapsht” mbase : ) por në mit. greke erërat nuk ishin perëndesha, ishin perëndi, dmth. jo “motra” por “vëllezër”, Zefiri ishte një nga katër erërat (anemoi) dhe ai personifikonte erën perëndimore, vëllezërit e tij ishin Boreasi (era e veriut), Eurosi (era e lindjes) dhe Notosi (era e jugut), sipas mitit, Zefiri e rrëmbeu perëndeshën Klorisa dhe i dha asaj pushtetin mbi botën e luleve.

* Irisa – në mit. greke personifikim dhe perëndeshë e ylberit, gjatë luftës së perëndive olimpiko-titanike Irisa ishte lajmëtarja e Perëndive Olimpike (dmth. përgjegjëse për postën e Zeusit, dhe të tjerëve), ndërsa motra e saj binjake Arka i pati tradhtuar Olimpianët, ajo qe bërë lajmëtarja e Titanëve. Në Iliadën e Homerit Irisa përmendet shpesh si “korrier” i perëndive, gjithsesi jo dhe në Odisenë (aty roli i korrierit i takon Hermesit). Irisa ishte e martuar me Zefirin, ky i fundit ishte i martuar dhe me bukuroshen Klorisa, kështu që sipas mitologjisë duhet supozuar se Zefiri na i paskësh patur sëpaku 2 gra “legjitime” : )
(sguraziu)

[ Piktura: William-Adolphe Bouguereau (1825-1905) – Flora (ose Klorisa) dhe Zefiri, 1875 ]

William-Adolphe Bouguereau (1825-1905) – Flora (ose Klorisa) dhe Zefiri, 1875

segura

Leave a Reply

Your email address will not be published.