SG – Histori (3)

HISTORI (3) SGuraziu, 2019 Poezia shkruhet ndryshe, lexohet ndryshe, natyrisht, jo siç “ndryshe” lexohet ndryshe, ftohtë… pa asnjë kuptim tjetër të ngrohtë – poezia është diç si triadë, jokushtimisht na lidh mua, ty dhe domethënien, psh. sot do jesh konfuze… Lexo

  

SG – Liberty

LIBERTY S. Guraziu, 2009 S’jam si ti, Statujë e Lirisë, me pishtarin e Prometeut në duar, me dritën e urtësinë, me një univers boshësie që s’e njohim as unë dhe as ti – Liberty e pafajshme, çdo gjë e mozaikut… Lexo

  

SG – Lipogram (Fals)

LIPOGRAM (FALS) S. Guraziu, 2020 (“ka dy mënyra për t’përhapur dritën; t’jesh kandil, o pasqyrë e reflektimit të tij” – Edith Wharton) Puthja, kjo vulë e “lëngshme” n’xhamin e thatë, lipogram (fals), i shpuplosur tashmë, pasqyrim mbrapsht, gjoja kod strategësh,… Lexo

  

SG – Histori, 2013

HISTORI S. Guraziu, 2013 [ muza e epikës vetëngushëllohet; ti je Kaliopa – i thotë kujtesës, nuk je Penelopa… ] Zemrat gurëzohen – gurët s’janë sinorë, piramida “kufijsh” për ndarje zemrash, kujtimet mjegullohen, treten dhe puthjet Iliad-heve të vjetra, mbase… Lexo

  

SG – Portret Surrealist (V)

PORTRET SURREALIST (V) S. Guraziu, 2017 Poezia, ushqim shpirtëror, supë e shijshme për shpirtrat përtej xhamit, vezullojnë sytë, lugët e urisë së “LShK”, larë me ujin pa klor, pa kripra, pa kalcium në Stiks – shih, në azilin e pleqve… Lexo

  

SG – Pritje në Elisium, 2014

PRITJE NË ELISIUM S. Guraziu, 2014 “ata që vallëzojnë konsiderohen të çmendur nga ata që nuk e dëgjojnë muzikën” – Friedrich Nietzsche Si tejzat e “lahutes së malcisë” në imagjinatën e Fishtes, fjalët dridhen, humbin diku në mua, je fizika… Lexo

  

SG – Keqkuptim i paevitueshëm, 2007

KEQKUPTIM I PAEVITUESHËM S. Guraziu, 2007 Sipas teje kërkohet “organizim perfekt” i yjeve të Universit, duhet të kthehen në “eshalone”, sipas gradës, rangut në bataljone… si ushtarë të dritës, komandant – ndoshta vetë Zoti, kush tjetër mund t’i komandojë yjet.… Lexo

  

SG – Linea Recta, 2002

LINEA RECTA S. Guraziu, 2002 Zemra s’qenka rrumbullake as katrore si trekëndëshi yt gjeografinë e saj nuk e njeh mendon pllakë e rrafshët me veri, me jug… perëndim pandeh borxh e kam të të quaj Kolumbo, Amerigo vetëm se 500… Lexo